31 Μαΐου 2009

Οταν ο έρωτας κρατά.. χαρτί και μολύβι

«Τι θα μπορούσε να εκφράσει μια επιστολή που δεν θα το εξέφραζε χίλιες φορές καλύτερα μια λέξη, ένα βλέμμα ή ακόμη και η σιωπή;» αναρωτιέται μία από τις ηρωίδες των «Επικίνδυνων σχέσεων» (1782) του επιστολογραφικού μυθιστορήματος του Γάλλου Σοντερλό ντε Λακλό. Η «ακούσια» απάντηση του Γκαίτε: «Γιατί ξανά καταφεύγω στη γραφή; / Αγαπημένη μη με ρωτάς τόσο αδυσώπητα / Γιατί είν' αλήθεια πώς τίποτε δεν έχω να σου πω. / Αλλά, τ' αγαπημένα χέρια σου, όπως και να 'ναι, / θα δεχτούν το σημείωμα αυτό»

«Αγαπημένη μου γυναίκα, υπέφερα όσο έγραφα αυτά τα σονέτα, μου προκαλούσαν πόνο και θλίψη, η ευτυχία όμως που νιώθω τώρα που σ' τα προσφέρω είναι τεράστια σαν μια σαβάνα. Οταν ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα, ήξερα πολύ καλά ότι πάνω στο σώμα των σονέτων οι ποιητές όλων των εποχών έχουν σμιλέψει ρυθμούς από ασήμι, κρύσταλλο ή μπαρούτι. Εγώ όμως ­ με μεγάλη ταπεινοφροσύνη ­ έφτιαξα τούτα εδώ τα σονέτα από ξύλο: τους έδωσα τον ήχο αυτής της στέρεης, αγνής ύλης και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να φθάσουν στα αφτιά σου. Περπατώντας μέσα από δάση ή σε παραλίες, δίπλα σε κρυμμένες λίμνες, εσύ κι εγώ έχουμε κατά καιρούς μαζέψει κομμάτια από φλοιούς δένδρων, κομμάτια ξύλου που έχουν υποστεί τις μεταβολές του νερού και του καιρού. Πήρα αυτά τα μαλακά λείψανα και χρησιμοποίησα το τσεκούρι, τη ματσέτα και το σουγιά και έκοψα δεκατέσσερις σανίδες για το καθένα, για να χτίσω μικρά ξύλινα σπιτάκια, ώστε τα μάτια σου που λατρεύω και τους τραγουδάω να μπορέσουν να κατοικήσουν μέσα τους...» (Οκτώβριος 1959).

Πάμπλο Νερούντα - Ματίλντε Ουρούτια

«Είσαι Δική μου, είμαι Δικός Σου! Αυτό μονάχα με γεμίζει, αυτό μονάχα με στυλώνει, αυτό μονάχα με κρατάει στη γη! Οι ρίζες του είναι μας είναι μπλεγμένες κάτου από το χώμα κι ολοένα μπλέχονται και σμίγουνε κι αναζητιώνται και τυλίγονται και πιάνονται κι ένας χυμός μονάχα ανηφορίζει βουίζοντας στις φλέβες μας κι ένας καημός ανοίγει αδιάκοπα σ' αυτό το χωρισμό την αγκαλιά μας!

Α, πώς δουλεύει μέρα - νύχτα μέσα μου, στο σώμα μου όλο, από τα νύχια στην κορφή, αυτή η αδιάκοπη αναζήτηση του νου μου για το νου Σου, των ματιών μου για τα μάτια Σου, της πνοής μου για την πνοή Σου, των ριζών μου για τις ρίζες Σου. Ούτε δευτερόλεπτο δεν σταματά η αδιάκοπη, η ακοίμητη αίσθησή της. Και μήτ' έχω μέσα μου άλλη αίσθηση ζωής! Να Σε ζητώ μ' όλες τις ίνες μου όλες τις στιγμές, να κολυμπάω αντίστροφα στο ρέμα της απόστασης για να Σε 'γγίξω. Αυτή είναι τώρα η φοβερή, η ακοίμητη, η απόλυτη ζωή μου. Και θα τη ζήσω, όσο που ρίζες, κλώνοι και κορμός θα γίνουν αιώνια Ενα κι η πνοή του Σύμπαντος στα φρένα μας μια μόνη Μουσική...»

"Γράμματα στην Άννα"
Αγγελος Σικελιανός

6 σχόλια:

  1. Τι να πεις γισ τον έρωτα, η ωραιότερη αίσθηση ακόμη και αν πονάς. Νικά το χρόνο, την απόσταση, παραλλάσει τις αισθήσεις, ξυπνά μεταφυσικές επιθυμίες, δημιουργεί ήρωες, επαναστάτες, φονιάδες, μεταφέρει τη ψυχή και το σώμα στα πέρατα του σύμπαντος.

    Δίνεις χωρίς να ζητάς στα λόγια του Γκαίτε,
    η ανιδιοτέλεια του έρωτα

    Δίνεις με ταπεινότητα στα λόγια του Πάμπλο Νερούντα,
    η σαγήνη του έρωτα

    Η απόλυτη ταύτιση στα λόγια του Σικελιανού,
    ο σκοπός του έρωτα

    Εξέχων και ιδιαίτερα ευφυές το post σου
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο έρωτας το μέλι του κατά τον Ουγκώ..όπως επίσης και:
    Αν για το κάψιμο κι ενός ακόμα αχυρώνα είναι απαραίτητο τουλάχιστον ένα σπίρτο, για την πυρκαγιά μιας ή και δύο καρδιών φτάνει και μια μόνη ματιά.

    O Έμερσον έχει πει κάτι πολύ όμορφο για τον έρωτα: Κανένας δεν ξέχασε ποτέ την επίσκεψη αυτής της δύναμης, στο νου και στη καρδιά του, που έκανε το καθετί νέο, και που του έφερε την αυγή της μουσικής, της ποίησης και της τέχνης.

    Ποιος δεν γνωρίζει το "Έρως ανίκατε μάχαν" του Σοφοκλή

    Ο έρωτας πρέπει να είναι ανιδιοτελής AlexMill..πως αλλιώς?..και ταπεινός,
    μα και έντονος,απόλυτος!

    Δυστυχισμένος αυτος που δεν ερωτεύτηκε..

    Τα πιο όμορφα που έχουν γραφτεί
    εμπεριέχουν τη λέξη "ερωτας"

    Σ'ευχαριστώ για to όμορφο πέρασμά σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κειμενο του Νερουντα ξεχωρισα παλι κι εμεινα να το διαβαζω ξανα και ξανα!!!

    Καλο απογευμα κουκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο έρωτας είναι φωτιά -που 'κατακαίει' την καρδιά ! Κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να την σβήσει-γι αυτόν είναι πλασμένη - η ανθρώπινη η φύση !
    Καλημέρα Λουλουδάκι- με φιλάκι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα 100 σονέτα που σου έλεγα,όλα γραμμένα για την Ματίλντε του..αντε να δω πότε θα σου τα στείλω Ντιντίκα μου..δεν ξέχασα,τρέχω και δεν φτάνω τελευταία φιλενάδα!

    Φιλί πεταχτό(μιας και στα πεταχτά μπήκα) :))
    Kαλό μεσημέρι!

    xxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mπορώ να μη συμφωνήσω μαζί σου ποιητά μου?

    Αγιος ο..Έρωτας!

    Και δικό μου φιλί καλέ μου φίλε ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βάλε βήμα κι έμπα στο χορό...